Chalmers Innovation satsar stort – Nu lägger vi i en ny växel

Andrzej Brud, vd för Chalmers Innovation och Håkan Krook, Fund Manager Chalmers Innovation Seed Fund. Foto: Joachim Brink

Andrzej Brud, vd för Chalmers Innovation och Håkan Krook, Fund Manager Chalmers Innovation Seed Fund. Foto: Joachim Brink

Chalmers Innovation är Sveriges ledande företagsinkubator, uppbackad av landets största inkubatorfond. Nu satsar man stort: antalet projekt flerdubblas och en ännu större fond planeras.

– Hittills har vi varit involverade i uppstarten av över 100 bolag och den absoluta majoriteten av dessa lever kvar. Med den erfarenhet vi har skaffat oss så är vi redo att lägga i en ny växel, berättar Andrzej Brud, vd för Chalmers Innovation.

Ny fondsatsning
Sedan starten 1999 har Chalmers Innovation utvecklats till Sveriges ledande idéinvesterare och företagsinkubator.
– Flera av de bolag som haft sin början i inkubatorn har blivit mycket framgångsrika med kraftig tillväxt, säger Andrzej Brud.
Kopplad till företagsinkubatorn är Sveriges största inkubatorfond: Chalmers Innovation Seed Fund (CISF). På grund av den gynnsamma utvecklingen håller Chalmers Innovation på att förbereda för ännu en fond. Håkan Krook, Fund Manager för CISF, förklarar:
– Det goda resultatet och våra erfarenheter, kombinerat med den brist på kapital som finns, skapar gynnsamma förutsättningar för hög avkastning. Nästa fond planeras bli dubbelt så stor som nuvarande, säger han.

Innovationshub
Genom åren har Chalmers Innovation kunnat utveckla och förfina sin process. Metoden kallas ”Lean Startup” och består av två faser. I den första arbetar man i cykler där målet är att hitta en specifik lösning för ett problem i ett specifikt segment. När detta är klart går bolaget in i nästa skede för att hitta och verifiera en skalbar affärsmodell.
Nu planeras att öka antalet projekt:
– Vi har lärt oss väldigt mycket och kan utnyttja våra erfarenheter. Vi siktar på att arbeta med runt 40 nya idéer per år. Tidigare har det varit ett tiotal, säger Andrzej Brud.
Närheten till Chalmers Tekniska Högskola skapar unika förutsättningar. Ett tydligt exempel är det internationella Grafenprojektet som kommer att skapa många nya möjligheter. Projektet, som ibland benämns som EU:s flaggskepp inom forskning, leds från Chalmers.
–Det kommer att skapa många nya idéer och patent. Vi kan fånga och vidareutveckla de idéer som har potential, säger Andrzej Brud.
Håkan Krook ser att förutsättningar nu finns för att skapa hög avkastning på investeringar i tidiga faser:
– Vi kommer att bli en slagkraftig innovationshub i Västsverige. Vi har nu en kritisk massa för att kunna utveckla ett stort antal företag med en nästan industriell process. Vidare är klimatet för investeringar i tidiga faser mycket gynnsamt idag. Det är få aktörer som konkurrerar om bolagen samtidigt som bolagen ofta har kommit längre i sin utveckling innan större satsningar sker, säger han.

Chalmers Innovation
Chalmers Innovation startades 1999 och har sedan dess varit med och startat över 100 bolag. Ett antal av företagen har sålts eller vuxit till betydande tillväxtföretag som till exempel Vehco, Avinode, Micvac och Oxeon. Sedan 2008 har Chalmers Innovation också en riskkapitalfond med ett kapital på 170 MSEK. Chalmers Innovation riktar sig både mot entreprenörer från forskningsvärlden samt mot andra teknikbaserade startups.

Chalmers Innovation
www.chalmersinnovation.comStena Center 1D
412 92 Göteborg
Tel: 031-772 81 00
twitter.com/ChalmersInnov
www.chalmersinnovation.com

Kommentarer inaktiverade.