En resa till global framgång

Text: Sandra Ahlqvist
Foto: Permobil

Foto: Permobil

Permobil är ett företag med färgstark historia. Verksamheten har haft sina toppar och dalar och då det 2005 köptes upp av Nordic Capital Fond V var det ett något brokigt företag med stor potential. I dag har det inspirerande familjeföretaget transformerats till en global världsledare.

Fredrik Näslund, partner NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder och tidigare styrelsemedlem i Permobil.

Fredrik Näslund, partner NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder och tidigare styrelsemedlem i Permobil.

Permobil startades för nästan 50 år sedan i Timrå av läkaren Per Uddén. Företaget utvecklar och producerar elektriska rullstolar för människor med funktionsnedsättning. Då Nordic Capital förvärvade Permobil i mitten av 2000-talet såg de en företag med en stark marknadsposition i Norden, ett brett produktutbud och en fantastisk företagskultur.
– Användaren fanns i centrum och medarbetarna på Permobil satsade verkligen det lilla extra på att skapa ett bättre liv för brukarna. Det var en riktig diamant i vardande, säger Fredrik Näslund, partner NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder och tidigare styrelsemedlem i Permobil.

Åtgärder resulterade i expansion
Vid tidpunkten för investeringen var företaget i huvudsak entreprenörsdrivet och en smula ostrukturerat. Under samarbetet med Nordic Capital har stora förbättringar uppnåtts, bland annat kortade ledtider och halverade utvecklingstider. Ägarna tillförde också ett nytänkande för att göra Permobil mer konkurrenskraftigt, exempelvis genom att identifiera kostnadseffektivare komponenter. Detta möjliggjorde expansion till nya marknader med tuffare konkurrens än den nordiska, bland annat USA.
– Olika åtgärder för att förbättra företaget har resulterat i kraftig tillväxt de senaste åren, vilket i sin tur har medfört att Permobil kunnat satsa på forsknings- och utvecklingsarbete i Sundsvallsområdet. Att kunna bidra till en starkare arbetsmarknad på glesbygden är en särskilt glädjande aspekt av detta, berättar Näslund.

Jon Sintorn, vd Permobil.

Jon Sintorn, vd Permobil.

Ett uppskattat samarbete
Under de tio år som Nordic Capital och Permobil har haft kontakt har marknadsandelarna i USA ökat från 7-8 procent till ackumulerade 22-23 procent. Permobil har blivit den där diamanten och byter nu ägare till riskkapitalbolaget Investor. Jon Sintorn, Permobils vd, konstaterar att samarbetet med Nordic Capital har varit den avgörande faktorn för att förvandla ett litet företag till en global aktör i sin egen rätt.
– Det har krävts stora insatser och kompetens för att strukturera de processer och den organisation som har varit grunden för vår tillväxt. Det har verkligen varit ett fantastiskt samarbete och jag är övertygad om att vi fortsättningsvis kommer att bygga ett lika gott samarbete med Investor. Även här finns en omfattande kompetens och investeringsvilja i kombination med bred kunskap kring hur vi kan utvecklas vidare. Det passar utmärkt in i den fas som Permobil går in i nu, avslutar han.

Kommentarer inaktiverade.